ХуЛите :: Виж тема - "Животворна отрова" и Станислава Немска в "Ар
"Животворна отрова" и Станислава Немска в "Ар
Markoni55 » 03 Мар 2015 22:08:07 "Животворна отрова" и Станислава Немска в "АрГАЛЕРИЯ "АРТ МАРКОНИ"
ПРЕДСТАВЯ
"ЖИВОТВОРНА ОТРОВА"
първа поетична книга
на
СТАНИСЛАВА НЕМСКА
18.00 часа 07.03.2015 г.
галерия "Арт Маркони" , Варна, ул."Охрид"22
Духовните подаръци, са винаги трогващи, не изискват много усилия, а въображение, не изискват средства, а обич. Един разточителен и естетски подарък в наверечерието на празника ни поднася Станислава Немска – своята първа поетична книга „Животворна отрова“. Избирам за анонс точно стихотворението „Щедрост“, а думите на редактора на книгата Красимир Тенев, ще ви въведат в това очарователно събитие:
ЩЕДРОСТ
Това, което искам да ти дам,
стократно надвишава всичко зримо —
перо от гълъб, от сърна следа,
искра от бъдник в центъра на зимата.
Две детски длани, с обич и цветя —
по тебе, като в рамка да се вместят.
В нощта ти устни две да прилепя,
по-вкусни от черешите на детството ти .
Уви! — каквото мога да ти дам,
оскъдно се побира в два-три стиха,
в тъгата от следпразнични блюда,
в прегръдка над безсънията тихи.
В сърцето ми е празният уют,
загубил битките със всяко минало.
Зова те, но гласът ми недочут
е бос мираж от лятото изстинало.
Побирам те в дланта с пътеки пет,
с единствена посока — да се връщаш.
И в цветна обич в черно-бял портрет,
и в хиляди дървета за прегръщане...
stenli499
„Прочитът на Животворна отрова е вълнуващо преживяване, може би, защото и написаното в книгата е преживяно. Превъплъщенията на любовта са разнообразни. Тя ту пристига по котешки тиха, ту бурна, като пороен летен дъжд. Тръгва си с пречупени криле, за да се върне отново преобразена, възкресена, обагрена от нова палитра образи - диогенски търсена и изхвърлена като сизифовски камък. На фона на противоборството между крайностите се редуват раздяла, копнеж, надежда, ревност, изповедни желания и вричане. Любовта е разнолика и трудно се поддава на дефиниране. Разпъната на кръст между диаметралните противоположности, в книгата тя е изобразена с обилие от оксиморони. Сърцето и умът са в непримирима схватка: "...за тялото си нощем божество, но разумът ми сутрин те проклина!" (Епилог от въглен). Явно ключът към убиващата амброзия е в дозировката, както в песента на Брайън Мей "Прекалено много любов ще те убие". Станислава Немска демонстрира разнообразие в метриката, богата лексика, използва всичките пет стихотворни ритмични стъпки, преоткрива позабравени думи със специфична семантика. Уверен съм в успешния круиз на първата й стихосбирка сред морето от читатели. "Човекът е човек тогава, когато е на път" - (Дни на проверка, П. Пенев)
Красимир Тенев - редактор
Станислава Немска е родена и живее в София. Работи като медицинска сестра. Пише от дете, но се престрашава да публикував сайтовете за литература през 2010 година с никнейм stenli499. „В свободното си време обичам и да рисувам. Да илюстрирам сама първата си стихосбирка, беше всъщност по-голямото предизвикателство.“ "Животворна отрова" е първата й стихосбирка.
Ваня Маркова/ галерия „Арт Маркони“
rumpel » 04 Мар 2015 08:38:56 Приятели от Черноморието,
посетете представянето на "Животворна отрова" в АртМаркони и няма да съжалявате. Това е една висококласна поезия, любовна лирика със съвсем тънка доза еротика, която е като балсам за душата и сетивата. Заслужава си и да се срещнете с авторката - една слънчева и винаги усмихната жена, и най-важното, стане ли ви приятел, остава такава докрай!
misan4o » 04 Мар 2015 15:52:59 Поздравления и успех, Стенли!
Markoni55 » 04 Мар 2015 15:53:39 Ехе,Руми, голяма реклама направи Забравяш, че тази мила дама вече е позната на варненската група от участието си / не без твоята намеса разбира се/ в баловете на поезията.
За поезията си права!
RockAround_theC_l_ock » 04 Мар 2015 16:30:58 Непозната, но явно много добра поезия!"Уви! — каквото мога да ти дам,
оскъдно се побира в два-три стиха, ..."
Markoni55 » 09 Мар 2015 19:52:58 една топла и уютна вечер на поезиятаwww.facebook.com/events/427115147466220/
това е вечерта в снимки, трудно ми е да опиша настроението. Благодаря на варненската хулитерска представителна извадка. Странно е, че Станислава публикува в няколко сайта, но нямаше нито един човек нито от "Буквите", нито от "Откровения"... за пореден път се убеждавам, че само Хулите имат социален живот извън виртуала. Безкрайно ценя това и правя всичко възможно, да давам подслон и сцена...До следващата среща приятели!
и поетичния дружески шарж на Серго, станал запазена марка за сбирките ни. Този невероятен приятел, който мъжки се бори с коварната диагноза, отчаянието и безнадеждността на която са го обрекли лекарите. Той, намира сили и живее с нас, още има полет на мисълта, още се провокира...вдъхва живот от ваата поезия...Ето вижте!
П О Е Т И Ч Н А Т Е Р А П И Я
на Станислава Немска за премиерата на стихосбирката й „Животворна отрова”
ПРЕМИЕРАТА Е ПЪРВА И НОВА
БЕЗ ЕЛЕМЕНТИ НА ВЕЧЕР БОХЕМСКА.
ИНЖЕКТИРА НИ „ЖИВОТВОРНА ОТРОВА”
СТАНИСЛАВА- АВТОР, ФАМИЛИЯ – НЕМСКА.
ЗАГУБИХ НАДЕЖДА С УЛОВКАТА,
НО В КНИГАТА ПОГЛЕДА ВПЕРИЛ,
РАЗБРАХ – НА ПЕПЕЛЯШКА ПАНТОВКАТА
НИКОЙ НЕ Я БЕШЕ НАМЕРИЛ.
ТВОЙТА ПОЕЗИЯ МЕ ПРЕГЪРНА
И ДУШАТА МИ ЗАРЪКОПЛЯСКА.