ХуЛите :: Виж тема - Кръстьо Раленков - премиера в Арт Маркони
  Кръстьо Раленков - премиера в Арт Маркони
Markoni55 » 31 Юли 2022 21:46:50
Кръстьо Раленков - премиера в Арт Маркони
ГАЛЕРИЯ "АРТ МАРКОНИ"
представя
„СМЪРТТА РАЗПИТВА ВЕЧЕ КОЙ СИ”
Сборник стихове
КРЪСТЬО РАЛЕНКОВ
18.30 часа 03.08 /СРЯДА/ 2022 г.
Варна, ул. „Охрид” 22 галерия „Арт Маркони”

Пълен с изненади, типично за зодия Близнаци, Кръстьо Раленков успя да ме шокира със стресиращото заглавие на новата си стихосбирка „Смъртта разпитва вече кой си”. Философът винаги съжителства наравно с поета и Кръстьо ювелирно извежда в поетичните си размишления своите истински и много искрени житейски равносметки. Всеки стих е дълбоко обмислян и изпилен до съвършенство. Един хармоничен баланс между класика и модерност.
Редактиране
Пълен с чужди думи до тъга, до гуша,
никна на терасата, пуша и се вслушвам
в зов на нощна птица, в прилива на тъмното,
в мисълта, че някога и без мен ще съмне.
Луд творец, животът, книгата си пише.
Но смъртта задрасква всеки ред излишен.
Грозни, уморени, тя ни редактира.
И не е трагично, че ще се умира.
Никой не е важен толкова фатално.
Няма шампиони. Няма спринт финален.
Има постепенно спиране на място.
Его, на което вече му е тясно.
И една безвкусна тинеста патетика.
Докато смъртта ни учи на естетика.

„ Преди десетина години се появи стихосбирката „Денят на еднодневката” на Кръстьо Раленков – съчетание от житейски и любовни ерупции и късен дебют на едно всъщност познато на интересуващите се от поезията име. После тези пулсации добиха нюанс на тишина и нюанс на омиротворение в следващата му книга „Кислород”. Сега ни предстои среща с третата му книга – „Смъртта разпитва вече кой си”. Дошло ли е време за равносметка? Кой знае…Въпреки убийственото заглавие, поезията в тази книга е животворна. Благодаря, че я има”- споделя поетесата Виолета Христова
„Още един естествен Поет, чиято скромност го грози, но не го загрозява… Един от малцината днешни безспорни таланти, който се вълнува от себеподобните дарования в прозата, поезията, рисуването… Без капчица егоизъм, без преструвки
и суетата на „предводител на поколението“… След „Кислород“ очаквам да изригне като подпалена водородна бомба с новата книга, със същата нежност, лиричност, естественост, която завладява всеки, освен завистливите бездарници….”Румен Леонидов
Кръстю Раленков завършва философия в Софийския университет и може да се каже, че в поезията си представя диалектическия си поглед към света и към живота. Мъдростта и талантът на Кръстьо Раленков се сливат с екзистенциалните му възгледи.
Работил е като сценарист, преподавател, дори директор на училище, носител е на Славейковата награда за поезия за 2012 г., както и на редица други награди от национални литературни конкурси.
Лаконичен и много точен в своите стихове – той е многословен и щедър на думи, когато представя своите приятели – поети. Удоволствие е да чуеш мнението и оценката му – блестящо защитени и категорични. Щастлива съм, че се реши да сподели новата си книга с приятелите от Варна.
Ваня Маркова/ Маркони
zebaitel » 01 Авг 2022 09:53:19
Наслука!
Наслука на новата стихосбирка на нашия скъп приятел, Кръстьо Раленков, много известен тук като Мускетар и с още няколко профила, но независимо от профилите, разграничим като изключителна проба поетичен индивид! Smile Smile Аз със сигурност ще остана във Варна за да присъствам и на неговата премиера на 03.08.22 в най-любимата галерия Арт Маркони Smile Smile Smile !
zinka » 10 Авг 2022 16:29:07

Далеко...!
Но тукашните почитатели вярваме, че и с нас ще сподели новите си магийки и мъдроси някой ден!

Успех желая!
GINKO_PRIM » 14 Авг 2022 20:44:52
Ей, Мускетарче!
Винаги ще съмва и без нас!
Хич не си въобразявай друго!
Допуши цигарата и…
слушай/виждай/усещай/чувствай ЖИВОТА!
Той знае всичко...
ВСИЧКО.
Бъди здрав!

ВХОД В САЙТА